Меню
Остання редакція: 23 січня 2024

Увага! Інформація щодо НМТ – 2024

Міністерством освіти і науки затверджено Порядок проведення національного мультипредметного тесту в 2024 році.

Документ визначає основні засади підготовки та проведення НМТ для оцінювання результатів навчання вступників, які будуть використані ними для вступу до закладів вищої освіти.

Метою проведення НМТ є забезпечення рівного доступу до фахової передвищої та вищої освіти в умовах воєнного стану.

Участь в НМТ зможуть узяти особи, які вже мають повну загальну середню освіту або здобудуть її в рік проходження НМТ та зареєструвалися відповідно до вимог законодавства.

Реєстрація для участі в національному мультипредметному тесті розпочнеться у березні і триватиме до початку квітня. Про це повідомила директор Українського центру оцінювання якості освіти Тетяна ВАКУЛЕНКО. За її словами, конкретні дати будуть названі пізніше, після затвердження графіка проведення тестування. Планується, що реєстрація відбуватиметься лише в онлайн-режимі.

Мультитест складатиметься з трьох обовʼязкових предметів (українська мова, математика та історія України) та одного додаткового предмета на вибір – українська література, або біологія, або географія, або іноземна мова, або фізика, або хімія.

Усі 4 предмети вступники будуть складати в один день, 60 хв. математика, 60 хв. українська мова, 20 хв. перерва, 60 хв. Історія України, 60 хв. предмет на вибір. Повернутися до минулого блоку неможливо.

НМТ за кордоном буде відбуватися та оцінюватися абсолютно так само, як і в Україні. Перелік країн, де буде відбуватися тестування у 2024 році, буде визначено пізніше.

У 2024 році передбачено 2 сесії НМТ: основна і додаткова. Початок основної сесії відбудеться в травні. Початок додаткової сесії відбудеться в липні. У додатковій сесії тестування зможуть взяти участь  ті вступники, які з поважних причин не пройшли  тестування під час основної сесії.

Терміни реєстрації для участі в тестуванні, яка відбуватиметься дистанційно, будуть визначені пізніше.

Участь у НМТ для вступників є безкоштовною.

Учаснику необхідно буде створити персональний електронний кабінет, завантажити певні документи, внести інформацію про себе та обрати ті предмети, які він складатиме під час іспиту.

Також протягом усього періоду реєстрації майбутній учасник НМТ зможе внести зміни до тієї інформації, яка подається в електронному кабінеті. Наприклад, у разі зміни місця проходження або четвертого предмета вступник зможе змінити інформацію, яку він подав раніше, але лише до закінчення реєстрації. Після завершення періоду реєстрації змінити інформацію буде неможливо.

Окрім того, директор УЦОЯО порадила вступникам, які перебувають за кордоном і планують складати НМТ, не зволікати і намагатись зареєструватись на початку реєстрації.

«Кількість місць за кордоном буде, як завжди, обмеженою. Тож якщо ви затримаєтесь до останніх днів реєстрації, то, на жаль, є такий шанс, що ви не зможете проходити оцінювання в тому місті або навіть тій країні, яка є найближчою», – підкреслила ВАКУЛЕНКО.

Також під час реєстрації вступник буде обирати перелік предметів для тестування та населений пункт в Україні або за кордоном, де перебуватиме учасник НМТ вступник у дні проведення іспиту.

Тестові аудиторії, у яких відбуватиметься іспит, будуть обладнані робочими місцями та облаштовані комп'ютерами з під'єднанням до інтернету.

Додаткові матеріали на НМТ 2024 року будуть  з таких предметів: математика, фізика, хімія.

Чернетки буде видано кожному абітурієнту, додаткові аркуші можна попросити в інструкторів. Свої чернетки на іспит брати не потрібно, для вас все підготують. Після складання іспиту можна буде забрати чернетки.

Усі завдання відповідатимуть чинним програмам ЗНО, можуть траплятися минулорічні тести. Типи завдань на НМТ - 2024 не відрізняються від минулорічних. З історії України можуть трапитися завдання, що стосуватимуться повномасштабного вторгнення. Невдовзі будуть оприлюднені демонстраційні варіанти НМТ - 2024, минулорічні теж є актуальними.

Тестовий бал буде відомий одразу після складання іспиту, офіційні результати будуть згодом.

Для отримання результатів за шкалою 100-200 балів з кожного предмета НМТ потрібно набрати не менше 15% від загальної кількості тестових балів.

Підготовлено за матеріалами УЦОЯО.

Ольга МОГИЛЬНИЦЬКА,

фахівець  відділу доуніверситетської підготовки