Меню
Остання редакція: 18 грудня 2023

Профорієнтаційна робота у Бершадському ліцеї

Уманський національний університет садівництва приділяє значну увагу профорієнтаційній роботі. Так, представники нашого університету продовжили профорієнтаційну роботу з учнями Бершадського ліцею №1 імені Анатолія Матвієнка. Центр професійно-кар’єрної орієнтації та доуніверситетської підготовки організував тематичні заняття з учнями даного ліцею.

Факультет агрономії представляла Жанна НОВАК, доцент кафедри генетики, селекції рослин та біотехнології імені І. П. Чучмія. Темою її заняття був «Ембріогенез рослин та тварин». Життєвий шлях рослини включає кілька стадій: ембріогенез, вегетативний розвиток, генеративний розвиток і старіння, яке закінчується загибеллю рослини. У квіткових рослин гаметофіт розвивається на спорофіті, який захищає гаметофіт від несприятливих впливів факторів довкілля. Лекторка використовувала презентацію, обладнання з навчально-наукової лабораторії кафедри, роздатковий матеріал.

Факультет плодоовочівництва, екології та захисту рослин представив викладач кафедри захисту і карантину рослин Роман ЧУХРАЙ, який презентував елементи з дисциплін «захист квіткових рослин». Учням було продемонстровано основні хвороби та шкідники квіткових рослин, а саме троянд та тюльпанів. Було продемонстровано зовнішній вигляд уражених рослин, особливості їх появи. Крім того, було розглянуто основні елементи захисту рослин, що допомагають захистити квіти від негативного їх впливу та отримати гарну продукцію у вигляді весняних квітів.

Факультет менеджменту представляла к.е.н., доцент кафедри туризму та готельно-ресторанної справи Людмила МАЛЮГА. Вона розповіла про перелік освітньо-кваліфікаційних рівнів та спеціальностей, за якими оголошується прийом на навчання, переваги навчання, вказала на вагому кількість осіб із вченими ступенями та званнями, які забезпечують високий професійний рівень навчального процесу, а також можливості проживання студентів у гуртожитку. Цікавими і пізнавальними для учнів стали тести на лідерство та психологічну оцінку членів колективу. Жваві дискусії викликала туристична вікторина та навчальна гра «Основи барної справи».

Інженерно–технологічний факультет представив к.т.н., завідувач кафедри агроінженерії Андрій ВОЙТІК, який провів презентацію на тему «Інновацій в агроінженерії», під час якої було представлено розповідь та відеоматеріали про сучасні техніко-технологічні рішення в аграрній техніці та особливості їх застосування. Було детальніше розглянуто застосування автопілотів та дронів при виробництві продукції рослинництва, показано елементи автоматизації при застосуванні обприскувачів, сівалок та комбайнів. Учні ліцею ознайомилися з етапами переобладнання трактора на електричну тягу, перевагами такої конструкції та можливостями для застосування у навчальному процесі.

Захід «Фінансова грамотність для школярів», який провела представник факультету економіки і підприємництва Уманського НУС, кандидат економічних наук, доцент Наталія БОНДАРЕНКО, відзначався активною участю учнів 11 класів. В рамках заходу учасники ознайомилися з різними аспектами фінансової грамотності, такими як фінансові ресурси, фінансове планування, фінансові інструменти, фінансові ризики та фінансова безпека. Особливо цікавою частиною заходу були інтерактивні вправи, що допомогли учням краще засвоїти матеріал. Гра проходила у два етапи: на першому етапі команди виконували завдання на перевірку знань основ фінансової грамотності, а на другому етапі вони змагалися у швидкості та точності виконання фінансових розрахунків. Гра «Найрозумніший фінансист» була спрямована на підвищення рівня фінансової грамотності студентів і була цікавою та пізнавальною. Захід був організований у цікавій та доступній для сприйняття формі, що сприяло активній участі учнів у обговоренні та постановці запитань. В результаті учасники отримали можливість не лише збагатити свої знання з фінансової грамотності, але й розвинути свої фінансові навички через взаємодію та конкурентні вправи.

Факультет лісового і садово-паркового господарства представила к.б.н., доцент кафедри лісового господарства Світлана АДАМЕНКО, яка презентувала елементи занять з дисципліни «Дендрологія». Також учням було продемонстровано шишки та насіння різних деревних видів, які зустрічаються у лісах і парках України. Паралельно з цим, було продемонстровано зображення даних видів у листяному стані. Після презентації, викладач провела вікторину в якій, діти розділившись на команди, спробували відгадати якому дереву яке насіння чи шишка належить.

Дані профорієнтаційні заходи потрібні та актуальні для всіх учнів випускних класів, оскільки вони є інформативними та важливими під час вибору майбутньої професії.

Дякуємо директору Бершадського ліцею №1 імені Анатолія Матвієнка Дмитру СОКУРУ за активну співпрацю з Уманським національним університетом садівництва.

Галина ГАНГУРЯНУ,

фахівець  відділу доуніверситетської підготовки